Het BBQ seizoen is eigenlijk nooit voorbij. Je kan heel het jaar door bbqen. Als het wat slechter weer is, is het wel aan te raden om vooral ‘low and slow’ gerechten te maken. Dan hoef je niet zo vaak buiten te zijn.

Voorbereiden op het nieuwe seizoen
De maand mei staat bij ons altijd in het teken van voorbereiding. Dit is de tijd om je rubs voor te bereiden. Zelf maken is heel eenvoudig, gezond (minder zout en suiker) en vooral erg leuk om te doen. Er zijn voldoende mogelijkheden om kruiden te kopen. De Turkse supermarkt is een mogelijkheid en vaak goedkoop, maar je kan natuurlijk ook online shoppen voor je kruiden.

Steakhouse varkensvlees rub
Deze keer maken we een varkensvlees rub welke bedoelt is voor het grillen van varkensvlees. Denk aan karbonade, varkenshaas of andere grillgerechten. We hebben ons laten inspireren door alle steakhouse rub recepten welke op food.com staan. Een mooie site om rond te kijken voor nieuwe ideeën en heerlijke recepten.
We zijn op de volgende samenstelling gekomen:
Uienpoeder – 1 theelepel
Knoflookpoeder – 1 theelepel
Korianderpoeder – 0,5 theelepel
Cayenne – 1 theelepel
Vers gemalen zwarte peper – 2 theelepels
Zout – 2 theelepels
Paprikapoeder (mild) – 4 theelepels
Kurkumapoeder – 0,5 theelepel

Mix alle kruiden goed en doe het in een kruidenpotje of een oude schone jampot welke je nog hebt staan. De steakhouse rub kan je vrij lang goed houden, maar op termijn wordt de smaak wel minder intens.
We hebben de kruidenmix geprobeerd op karbonades van de BGE en dat ging erg goed.

Bij het onderzoek van de verschillende recepten viel ons op dat er vaak erg veel zout in de rubs gaat. Dit hebben we aangepast en er zit nu iets minder dan 17 procent zout in. Dat is een stuk minder dan de commerciële kruidenmixen uit de supermarkt bijvoorbeeld.

Steakhouse
Wat is eigenlijk een steakhouse? Het is een (bbq)restaurant waar de specialiteit vooral het bereiden van allerlei soorten biefstuk is. Natuurlijk serveren ze ook spareribs, porkchops, maar bijvoorbeeld ook lams- en kalfsvlees. Een diner bij een steakhouse staat vooral in het teken van veel mals vlees. Vaak is er ook een open keuken waar je de kok aan het werk kan zien.
Wij hebben bij de steakhouse rub gekozen voor kruiden welke goed gaan bij varkensvlees, maar je staat natuurlijk vrij om het ook op biefstuk of ander vlees te proberen.