Aubergine Dip Recept van de Barbecue

Jeow Mak Keua: Laotiaanse Aubergine gerecht.

Laos is een vrij onbekend Aziatisch land. Het ligt ingeklemd tussen onder andere Thailand en Vietnam. De Laotiaanse keuken is op hoofdlijnen ook te vergelijken met de keukens uit deze landen. Een Laotiaan is dol op BBQ, dus zijn er vele lekkere BBQ recepten te vinden uit Laos. Hier een recept voor een aubergine dip. Je kunt deze dip eten met balletjes kleefrijst, maar hij smaakt net zo lekker als smeersel op brood. In dit recept gebruiken we Aziatische / Chinese aubergines. Deze zijn wat smaller en lichter van kleur dan de Mediterrane aubergine. Je kunt Aziatische aubergine vinden bij de Toko. Als je ze niet kunt vinden kun je dit recept ook maken met de gewone aubergine.

– 3 Aziatische aubergines of 2 gewone aubergines
– 1 kleine rode peper (rawit), of meer naar keuze
– 4 teentjes knoflook
– een bosje koriander, fijngesneden
– 1 eetlepel vissaus, of meer of minder naar smaak

Bereid de barbecue voor op direct grillen. De bedoeling is dat je een klein laagje hete kolen in de barbecue hebt. Het rooster hoeft er niet op. Je hebt niet zoveel nodig en gebruik eventueel eerder gebruikte kolen en/of houtskool.

Prik een paar gaatjes in de aubergine en de chili, zodat het vocht er beter uit kan lopen tijdens het grillen. Houd de aubergines, knoflook en chili in het vuur zodat de schil een klein beetje blakert. De bedoeling is dat de groenten zacht worden. De aubergine mag best zwart blakeren. Pas op dat je je niet verbrand! Je kunt hier het beste een lange barbecue tang voor gebruiken.

Verwijder het vel van de aubergines. Dit kan je doen door het verbrande velletje eraf te peuteren of de aubergine door midden te snijden en uit te lepelen. Haal ook het velletje van de peper en pel de knoflook. Stamp de knoflook en de peper in een vijzel fijn. Snijd de aubergine in blokjes en stamp deze samen met de knoflook en chili. Voeg de koriander toe en breng op smaak met vissaus.

Je hebt nu een heerlijke aubergine dip van de barbecue.
IMG_8401 IMG_8408 IMG_8421 IMG_8425 IMG_8431

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *