Sa­té met paprika op barbecue

Wat eet je bij de barbecue? -14 bijgerechten

Worstel je ook vaak met wat je bij de barbecue eet? Vlees- en visgerechten zijn er te over, maar wat eet je bij de barbecue?
We geven je 14 bijgerechten welke je naar eigen smaak kan inzetten. Kies eruit wat je lekker vindt en je gaat een geslaagd barbecuefeestje tegemoet.

Groente bij de barbecue: gegrild, gebakken of gevuld

Bij alle vlees en vis hoort een portie gezonde groente. Hier gaan we:

Witte asperges

Asperges zijn erg gezond. Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Maar ze zijn vooral heel lekker.
Voordat je ze op de barbecue kan leggen zijn er een aantal voorbereidende stappen. Je start met de asperges te schillen. Dit kan met een aspergeschiller, maar eigenlijk iedere dunschiller volstaat. Snij ongeveer 1 a 2 centimeter van het einde af. Dit is vaak vrij hard en houterig. Niet eten dus!
Je blancheert de asperges vervolgens in kokend water. Voeg een beetje zout toe en blancheer ze voor ongeveer 2 minuten.
Nu kan je de asperges kort boven directe hitte barbecueën. Zorg dat deze goed is opgewarmd.
Voor een lekkere variatie kan je de witte asperges inwikkelen in je favoriete ham. Leg hiervoor een plak ham op je snijplank en rol 1 of 2 witte asperges in de ham. Ook deze gril je boven directe hitte tot de ham bruin in. Je kan nog kiezen om de asperges vervolgens met kruidenboter in te smeren. Een echt aspergefeest!

Groene asperges

Dit is een regelrechte hit en simpel om te maken. Zorg bij het bereiden van groene asperges dat je een directe en indirect zone hebt in je barbecue. Door de indirecte zone goed te gebruiken voorkom je dat de asperges verbranden.
Voor je begint was je de asperges. Hierna snij je 1 a 2 centimeter van de onderkant af. Bestrijk met een kwastje de groene asperges met olijfolie.
Gril de asperges voor ongeveer 8 a 10 minuten op de barbecue. Hou goed in de gaten of de asperges niet verbranden. Als ze te hard gaan kan je in de indirecte zone leggen en de deksel op je barbecue doen.
Als ze klaar zijn bestrooi je met zeezout en smullen maar.

Paprika

Je kan een paprika op vele manieren maken op de barbecue. Het wordt veel gebruikt, omdat het makkelijk, lekker en goedkoop is.
De makkelijkste methode is om de paprika in zijn geheel te grillen. Je legt hem op de barbecue en bestrijkt de paprika met olijfolie. Je grilt de paprika op de barbecue tot dat deze gaar is.
Het vullen van een paprika is ook erg lekker en best makkelijk te maken. Je kan allerlei kanten uit met de vullen, maar een topper blijft vullen met gehakt en kaas. Een ‘klassieke’ combinatie ;-).
Voor 2 paprika’s neem je ongeveer 300 gram gehakt. Het type gehakt maakt niet zoveel uit. Gebruik welke jij het lekkerste vindt. Maak het gehaktmengsel zoals je zelf normaal zou doen voor bijvoorbeeld gehaktballen. Denk aan (gebakken) uit, knoflook, geraspte kaas, maar ook kruiden zoals komijnpoeder en chilipoeder. Zet het gehaktmengsel door elkaar met de uit, knoflook, geraspte kaas en kruiden.
Je snijdt de paprika’s aan de bovenkant open (kapje er af) en haal de zaadlijsten uit de paprika. Vervolgens vul het met je gehaktmengsel en om het af te maken doe je bovenop geraspte kaas.
Zorg dat je barbecue ongeveer 200 graden is en een indirecte zone heeft. Hier gaar je de paprika’s in ongeveer 20 minuten gaar.

Haricots verts

Een klassieke combinatie is Haricots verts met spek. Snij voordat je begint de puntige uiteinden van de boontjes af. Vervolgens kook je ze kort in een pan met kokend water voor ongeveer 3 a 4 minuten. Laat de boontjes daarna uitlekken. Rol ze dan per 7 stuks in een plakje katenspek. Je kunt uiteraard ook ontbijtspek gebruiken.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is ze af te grillen op je barbecue. Een simpel een lekker gerecht wat je bij de barbecue kan eten.

Portobello

Je moet er even de tijd voor nemen, maar een portobello van de barbecue is een ware smaaksensatie.
Eigenlijk zijn er 2 optie: je kunt de portobello vullen of niet vullen. Als je de portobello niet vult leg je hem op het barbecuerooster in een indirecte zone. Vervolgens gaar je hem met de deksel dicht. De paddenstoel zal gaan zweten tot hij uiteindelijk mooi bruin wordt en gaar is. Een heerlijke methode.
Wil je er wat meer werk in steken, dan kan je de portobello vullen. Je kan hem vullen met je favoriete (Franse) kaas, maar je kan ook een andere vulling maken.
Gebruik bijvoorbeeld gehalveerde cherrytomaten, een geperste teen knoflook, fijn gesnipperde sjalot en plakjes gesneden mozzarella. Gaar de portobello met dit mengsel er in boven indirecte hitte. Zodra hij volledig gaar is maak je het af met basilicum en extra vierge olijfolie.

Salades

Er wordt vaak huzarensalade bij de barbecue gegeten. Dit kan creatiever en lekkerder. Welke salade wij voor bij de barbecue willen uitlichten is een salade van watermeloen met feta en olijven.
Een combinatie die wat vreemd klinkt, maar o zo heerlijk smaakt. Licht en fris door de sappige, zoete meloen met een hartige bite van de olijven en feta. Het is een frisse afwisseling van een BBQ op een hete zomerse dag. Tegenwoordig kun je watermeloen zonder zwarte dikke pitten kopen wat het leven een stuk makkelijker maakt. De olijven zijn zogenaamde zwarte Taggia olijven, deze zijn wat kleiner en maakt de smaak wat intenser.
Je hebt nodig: halve watermeloen (ongeveer 1 kilo), 1 halve rode ui, 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 pakje feta, klein bosje munt, extra vierge olijfolie, half potje Taggia olijven en vers gemalen zwarte peper.
Snijd de rode ui in dunne halve ringen, leg ze in een kommetje en besprenkel ze met de rode wijnazijn. Laat dit een paar minuten intrekken. Door het zure van de azijn wordt de rode ui minder scherp. Snijd de meloen in grove stukken en leg ze in een grote wijde kom. Snijd de feta in blokjes of verkruimel het. Strooi de feta over de meloen. Verdeel nu de zwarte olijven en de geweekte uienringen over de schaal. Hak de munt fijn en verdeel dit over de salade. Maal er tenslotte versgemalen peper overheen en besprenkel met de olie.
Zo heb je een heerlijk bijgerecht voor bij de barbecue voor ongeveer 6 a 8 personen.

Fruit eten bij de barbecue

Iets waar je misschien minder snel aan denkt als aan bijgerechten bij de barbecue denkt is: fruit. Het is echter goed geschikt om op de barbecue klaar te maken. Het vaak zoet en zeker bij kinderen doet fruit het goed op de barbecue. Al zullen volwassen er ook van smullen.

Ananas

Een makkelijk en goed te bereiden stuk fruit. Test van te voren goed of de ananas rijp is. Haal de schil er af en snijdt de ananas in plakken.
Gril vervolgens de ananas op de barbecue. Zorg de barbecue niet te heet is. Hierdoor is het goed geschikt om tegen het einde te doen en de barbecue wat koeler is.
Om jezelf extra te verwennen kan je de ananas ‘kruiden’ met kaneelpoeder en dan grillen. Zodra ze van het vuur komen smeer je ze in met vloeibare honing. Om het helemaal compleet te maken kan je het ook nog met een bolletje ijs eten.

Banaan

De banaan doet het goed als toetje op de barbecue. Haal de schil voor de helft van de banaan af en leg hem op een stuk zilverfolie. Vervolgens snij je de banaan in, zodat je hem kan ‘vullen’. Nu kan je alle kanten uit. Doe er bijvoorbeeld suiker, roomboter en Malibu in. Een andere combinatie is sinaasappelsap, klontjes roomboter, bruine basterdsuiker en bruine rum. Als derde optie geven we nog Rolo met rum. Ook erg lekker.
Vouw nadat je de ingrediënten in de banaan hebt gedaan het zilverfolie dicht en plaats boven directe hitte op de barbecue. Na ongeveer 10 minuten is deze heerlijkheid klaar.

Perziken

De perziken gril je op de barbecue. Ze zijn op deze manier heerlijk. Begin met halveren, schillen en ontpitten van de perziken. Bestrijk ze vervolgens met een klein beetje zonnebloemolie. Gril ze vervolgens op de barbecue. Vlak voordat ze klaar zijn (mooie grilstreepjes en zachter) kan je er bruine suiker over strooien. Serveer ze met een bolletje vanille ijs.

Stokbrood, kruidenboter en andere smeersels bij de barbecue

Een feestje is niet compleet als je geen stokbrood met smeersels bij de barbecue eet. Je kan natuurlijk voor een standaard wit stokbrood met gekochte kruidenboter gaan, maar kies het (stok)brood welke je lekker vindt en begin met smeren.

Kruidenboter

Dit is veel lekkerder om zelf te maken dan een kant en klare uit de winkel. En nog simpel te maken ook. Dit is wat je nodig hebt voor een basis kruidenboter:
100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur, fijngesneden bieslook, fijngesneden peterselie, 1 geperst teentje knoflook, 1 theelepel citroensap, 1 theelepel versgemalen zwarte peper en 1 theelepel grof zeezout.
Zet alles door elkaar in een schaaltje met een vork en je hebt al een goede kruidenboter.
Je kan vervolgens variëren in je ingrediënten. Om het helemaal aan te laten sluiten bij je barbecue kan je er bijvoorbeeld ook een theelepel barbecue rub doorheen doen welke je voor je vlees of vis hebt gebruikt.

Gepofte knoflook

Hou je van knoflook? Dan is dit helemaal voor jou. Als je knoflook langzaam gaart op je barbecue krijgt het een soort notige smaak.
Je hebt een bol knoflook (meer mag ook ;-)) en stukje aluminiumfolie nodig. Bereid je barbecue voor op ongeveer 180 graden met een indirecte zone.
Vouw de knoflook in de aluminiumfolie en leg het voor ongeveer 35 a 45 minuten op de barbecue. De knoflook is gepoft en klaar zodra hij zacht is.
Je kan nu de teentjes uitknijpen en op een broodje smeren. Hier kan je vervolgens nog wat peper en zout op strooien. De pure knoflook liefhebber eet dit natuurlijk puur.

Aardappels bij de barbecue

Voldoende variatie is er mogelijk met aardappels bij de barbecue. Je kan voor de klassieke gepofte variant gaan, maar er zijn ook wat spannendere opties.

Gepofte aardappel

Dit is wel de meeste bekende variant van de aardappel bij een barbecue. En waarschijnlijk is het ook de makkelijkste. Verarm je barbecue voor op 180 graden. Je hebt 4 vastkokende aardappels nodig, wat verse bieslook en kruidenboter.
Je begint met wassen van de aardappels. Hier. Neem 4 vastkokende aardappels en wikkel deze in aluminiumfolie. Plaats ze vervolgens voor 45 minuten in de barbecue. Je kan ze op het rooster leggen, maar bv ook naast de kolen of houtskool waar je je indirecte zone hebt. Dit scheelt weer plaats op je barbecue rooster.
Zodra ze gaar zijn en je ze uit de barbecue haalt snij je de aardappelen open en smeer je de kruidenboter er in. Om het af te maken bestrooi je ze met de fijngesnipperde verse bieslook.

Zoete aardappel

Zodra je een keer zoete aardappels gegeten hebt bij de barbecue wil je niet meer zonder. Eigenlijk werkt het hetzelfde als de gewone gepofte aardappel. Neem 4 zoete aardappels en was ze schoon. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en plaats ze in een barbecue van ongeveer 180 graden. Zoete aardappels moeten over het algemeen korter dan gewone aardappels. Hou rekening met ongeveer 30 a 35 minuten voordat ze gaar zijn.
Je kan de zoete aardappels letterlijk uitlepelen en dit is al erg lekker. Bestrooien met peper en zout en een goede olijfolie is al voldoende om ze extra smaak te geven.

Has­sel­back aard­ap­pe­len

Dit is een vrij bekende methode welke ook goed toe te passen is op de barbecue. Neem 4 niet al te grote vastkokende aardappelen van middelmatig formaat. Probeer te zorgen dat ze ongeveer even groot zijn. Verwarm je barbecue voor op ongeveer 180 a 200 graden.
Maak de aardappelen schoon en snijd ze in de breedte in schijfjes van ongeveer 4 mm. Wat een handige tip is, is dat je aardappels tussen 2 messen in klemt en vervolgens de aardappels gaat insnijden. Zo kan je nooit volledig door de aardappel heen snijden.
Leg de ingesneden aardappels op je barbecue rooster zonder direct hitte. Bak ze in ongeveer 45 minuten gaar. Zodra je aardappels uit de barbecue haalt smeer je ze in met (zelfgemaakte) kruidenboter. Het is eenvoudig, lekker en je zal je gasten verwennen.

Welke drankjes drink je bij de barbecue?

Het is natuurlijk geen eten bij de barbecue, maar drankjes horen er natuurlijk wel bij. Een koud biertje zal het altijd goed doen, maar als je wat meer indruk wil maken kan je gaan voor een zelfgemaakte sangria.
Voor alcoholvrije drankjes doet water met fruit het altijd goed. Eigenlijk ieder fruitsoort kan je wel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappel, ananas, limoen of perzik.

Geïnspireerd geraakt voor een volgende barbecue?

Met bovenstaande tips hopen we je te inspireren voor een volgende barbecue. Je kan alle kanten uit qua bijgerechten voor bij de barbecue. Combineer naar eigen inzicht en maak er zo een mooi barbecuefeestje van. Met deze tips weet je in vervolg wat je bij de barbecue kan eten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *