12 Tips voor Barbecue en Voedselveiligheid

Buiten koken begint steeds verder in trek te raken en is geen activiteit die alleen nog maar in de zomer gedaan wordt. Er wordt door Nederlanders steeds meer het hele jaar door buiten gekookt met vrienden en familie. Of het nu sneeuwt, hard waait of de zon schijnt, het is belangrijk om je aan een aantal richtlijnen te houden zodat voedselveiligheid voorop staat. Niets is vervelender dan dat de mensen die je lief hebt ziek worden van jouw gerechten. Met een aantal eenvoudige richtlijnen voorkom je dat schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen en vervolgens via het voedsel ziekten tot gevolg hebben. Gebruik deze eenvoudige richtlijnen voor het barbecueën en buiten koken.

Vanuit de winkel: direct naar huis
Als je gaat winkelen zorg en dan voor dat je koud voedsel, zoals gevogelte en vlees, in je winkelwagen doet vlak voor dat je naar de kassa gaat. Houd rauw vlees en gevogelte apart van andere levensmiddelen. Hiermee voorkom je kruisbesmetting, bijvoorbeeld doordat sappen van het vlees op ander voedsel druppelt. Bij het inpakken doe je het vlees apart in plastic zakken. Het mooiste is natuurlijk als je een koeltas bij je hebt.

Ga direct naar huis vanuit de supermarkt. Zorg er altijd voor dat je bederfelijk eten binnen 2 uur na aanschaf in de koelkast hebt. Als het warmer buiten is, is binnen 1 uur aan te raden.

Eenmaal thuis plaats je het gevogelte en vlees direct in de koelkast. Wat je niet binnen 1 a 2 dagen gaat gebruiken kan je in porties in de vriezer doen.

Veilig ontdooien
Het vlees dient volledig ontdooid te zijn voordat je het gaat grillen op de barbecue. Op deze manier kook je gelijkmatig. Gebruik de koelkast om langzaam veilig te ontdooien. Producten welke in vacuüm verpakt zijn kunnen in koud water ontdooid worden. Je kunt de magnetron gebruiken om sneller te ontdooien, maar zorg en dan wel voor dat het vlees direct daarna op de barbecue gaat.

Marineren
Met marineren maak je het vlees smaakvoller en soms ook malser. Marineer zoveel mogelijk in de koelkast en niet daarbuiten. Gevogelte en klein gesneden vlees voor bijvoorbeeld in een stoofpot kan je tot 2 dagen marineren. Lam, rund, kalf en varken kan je tot wel 5 dagen marineren.
Indien je de marinade ook (deels) voor een saus gaat gebruiken, houd dan marinade apart voordat je het over het rauwe vlees doet.
Wil je de marinade nog een keer gebruiken nadat het op het rauwe vlees heeft gezet, kook het dan eerst voordat je het hergebruikt. Zo dood je eventuele schadelijke bacteriën.

Vervoeren
Als je je voedsel meeneemt naar een feestje of ergens anders naartoe, houd het dan koud om bacterie groei te voorkomen/minimaliseren. Met een geïsoleerde koeler met koelelementen of voldoende ijs houd je het voedsel op een lage temperatuur.
Vlak voor vertrek plaats je het voedsel uit de koelkast in de koeler.

Houd koud voedsel koud
Houd voedsel, zoals vlees en gevogelte, koud tot dat je het gaat gebruiken. Haal alleen het vlees uit je koeler of koelkast welke je direct gaat grillen.

Voorkom dat je koeler direct in de hete zon staat en zet het in de schaduw. Probeer ook niet te vaak de deksel te openen, daarmee voorkom je dat er warme lucht in gaat. Drankjes etc. bewaar je in een andere koeler.

Werk schoon
Een basis voor schoon werken is voldoende schoon keukengerei en schotels. Om te voorkomen dat er bacteriën en ziektes worden overgedragen, is het belangrijk om dat je voor gekookt en ongekookt voedsel verschillende schalen en tangen hebt. Schadelijke bacteriën in ongekookt vlees kunnen overgedragen naar veilig gekookt vlees en dat wil je graag voorkomen.

Als je niet thuis eet, bijvoorbeeld in het park of ergens anders in de vrije natuur, ga dan na of er schoon water is. Mocht dit niet het geval zijn neem je het zelf mee voor het schoonmaken van je spullen. Schone theedoeken en vochtige doekjes om je handen en of keukengerei schoon te maken mogen niet ontbreken.

Minimale interne temperatuur
Bereid je vlees minimaal op een veilige interne temperatuur zodat schadelijke bacteriën worden vernietigd. Vlees maar ook kip worden snel bruin aan de buitenkant, maar dit wil nog niet zeggen dat de binnenkant de gewenste minimum temperatuur bereikt heeft. Gebruik hiervoor een vleesthermometer om er zeker van te zijn dat je voedsel veilig is.

Vlees
Grill al je rauwe rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en kalfsvlees tot een minimale interne temperatuur van 63 graden Celsius. Dit meet je met een kernthermometer voordat het vlees van de barbecue afgehaald wordt. Om de veiligheid en kwaliteit te verhogen laat je het vlees minimaal 3 minuten rusten voordat je het snijdt en opeet. Uiteraard kan je het vlees tot hogere interne temperaturen verhitten. Het is maar waar je voorkeur ligt.

Gehakt
Bak of grill al je gehakt van bijvoorbeeld rund of varken tot een minimale interne temperatuur van 71 graden Celsius.

Gevogelte
Een veilige temperatuur voor kip en andere gevogelte is een interne temperatuur van 74 graden Celsius.

Bak nooit vlees of gevogelte gedeeltelijk af om het vervolgens weer te grillen tot de juiste temperatuur.

Veilige minimum kerntemperatuur
Gevogelte 74 graden Celsius
Gehakt 71 graden Celsius
Rundvlees 63 graden Celsius
Varkensvlees 63 graden Celsius
Lamsvlees 63 graden Celsius
Kalfsvlees 63 graden Celsius

Opwarmen
Als je eerder gebakken vlees opnieuw wilt verwarmen zorg dan altijd dat je een minimale interne temperatuur haalt van 74 graden Celsius ongeacht het soort vlees.

Houd warm eten warm
Zodra je vlees van de grill komt, houd het dan wordt tot dat je het gaat serveren bij een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius.

Je kan bijvoorbeeld je vlees warmhouden door het op een deel van de barbecue te leggen waar geen directe hitte is. Je kan natuurlijk ook de oven gebruiken om bereid vlees warm te houden.

Opdienen en serveren
Gebruik een schoon bord of serveerschaal voor gegrilld eten. Gegrilld eten mag niet op de schalen waar het rauwe vlees op heeft gelegen. In de sappen van het rauwe vlees kunnen schadelijke bacteriën zitten en deze zouden dan overgedragen worden naar je gegrilde eten.

Als het warm weer is eet je eten dan binnen 1 uur op nadat het van de barbecue is gekomen.

Restanten
Niks is lekkerder dan restjes van de barbecue te bewaren om ze later op te eten. Koel restjes zo snel mogelijk terug in bakjes en gooi eten weg welke langer dan 2 uur gestaan heeft (bij warm weer langer dan 1 uur).

Vlees roken
Bij het roken van vlees werk je met indirecte hitte. Dit kan je doen in een Smoker of in je barbecue. Roken van vlees doe je op een lage barbecue temperatuur waardoor het veel langer duurt voordat het vlees gaar is. Een veilige temperatuur om te roken in je Smoker of barbecue is tussen de 120 en 150 graden Celsius.
Gebruik ook hier weer je kerntemperatuur meter om er zeker van te zijn dat je vlees een veilige temperatuur bereikt heeft.

2 reacties op “12 Tips voor Barbecue en Voedselveiligheid”

  1. Niemand die van vlees houdt heeft ooit rund naar een kerntemperatuur van 74° gebracht; dan heb je een hakselaar nodig om het te kauwen…

    1. Een stuk werkvlees zoals puntborst wil je echt wel slow doorgaren (90) tot je vlees juist zacht is. Maar wel boven de 70 inpakken tegen uitdrogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *